Известие

Collapse
No announcement yet.

16' или 17' за зимата?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• 16' или 17' за зимата?

Така или иначе идва този сезон, та се чудех дали да купувам направо зимни гуми, за 17-ките с които карам или да си купя 16-ки и за тях да купувам зимни гуми?
    Кои размери гуми и джанти са по-подходящите за зимна България, в частност София?
    Май сме с кофти размер джанти и избор няма много-много.
    Все пак би ми било любопитно мнението ви за правилната инвестиция: гуми 17-ки, или джанти + гуми 16-ки?
    Гумите ще са нови така или иначе и като гледам цените им, май няма под 260лв/гума 17-ка и под 190 лв/гума 16-ка!
    Та, помагайте !
    Благодаря ви предварително.
    ALFA ROMEO 156 SW SELESPEED - EX
    ALFA ROMEO 159 SW 1.9 Mjet - EX
    ALFA ROMEO 156 2.4 JTD-EX
    ALFA ROMEO 33 1.8TD -R.I.P.

Не че имам опит със 159-ки, но си мисля че 17" ще е по-добре. С 16" ми се струва нисичка колата...

Comment

Ники,аз като купих мойта,беше с 2 комплекта джанти с гуми,и именно 16-ки за зимата,но изкарах една зима,и се отказах,няма начин,много е ниска колата.Взех си оригиналния размер 225/50/17 и съм доволен,малко са валяци,ма няма начин.Има и алтернативни размери,например 215/55/60/17,ма са трудни за намиране.
      Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
      Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
      Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Може би аз не съм в час, но все си мисля, че размера джанта няма значение за височината на колата. Ако слагаш 16-ка слагаш и по-дебела гума, така че реално височината да е същата. Един вид и в двата варианта джанта + гума трябва да имат един и същ диаметър. Поправете ме ако греша
        Alfa Romeo 155 1.8 TS 8V '94

Comment

Стига се дотам,че трябва да търсиш странни размери гуми,които обикновенно или са слабо разпространени в БГ или ги няма,или са много скъпи

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Най добре наистина да си караш със тези които имаш,а именно 17-ките,да купуваш други джанти че после и гуми е излишно приключение за мен.Аз също карам със 225/50/17 и съм доволен от поведенито и височината на колата със този размер.
            Alfa romeo GTVex
            Alfa romeo 159 08"16V JTDmex
            Audi A6 Avant 09" 3.0 TDI S-line Quattro
            Аudi A3 1.8 20V 02"

Comment

Мдам, не се бях замислил. То щом 17ката е 225 на 50, 16-ката наистина трябва да е някакъв щур размер
              Alfa Romeo 155 1.8 TS 8V '94

Comment

Първоначално публикувано от BiTurbo Покажи съобщение
                Мдам, не се бях замислил. То щом 17ката е 225 на 50, 16-ката наистина трябва да е някакъв щур размер
                Като например 205/60/R16...

Имайки предвид, че височината се определя като процентно отношение от широчината на гумата, нещата ще изглеждат така:

Вариант 1: При 17", височината в мм. ще бъде 225*50%=112.5 мм, а 1инч=25.4мм, т.е. диаметъра на гума+джанта 17" ще бъде равен на 17*25.4+112.5*2=656.80мм

Вариант 2: При 16", височината в мм. ще бъде 205*60%=123 мм, а 1инч=25.4мм, т.е. диаметъра на гума+джанта 16" ще бъде равен на 16*25.4+123*2=652.40мм

Мисля че е ясно кой диаметър е по-голям при равни други условия .
                Респективно с 17" колата ще бъде по-висока. Освен това, нека не забравяме и еластичността на гумата в нейната височина. Поправете ме ако греша.

Comment

Аз ще карам трета зима с 16-ки -205 /60/16 и трябва да ти кажа че съм доволен.С тях колата вози много , ама много по- меко от стандартните 17-ки и въобще не е трудна гума за намиране /говоря за нови гуми/.Цените са в диапазона около 200лв , като за 240 лв. можеш да сложиш възможно най-доброто и като марки и като модели-Мишлен , Бриджстоун , Пирели и т.н.Разликата от този размер до стандартния 225 /50/17 е само 4 милиметра , както е посочил колегата и мисля , че е пренебрежимо малка и напълно допустима.Колата е по-ниска , но за сметка на това с по-тесните гуми определено не е шейна и си драпа по-добре.
                  Alfa Romeo Giulietta 170hp

Comment

ОК ма кат сложиш и едни 1000 лв за джанти,и ко праим-2000 лв за зимата,пък с едни 17-ки се оправяш с 1200-1300 лв.

Comment

Категорично препоръчвам 17-ки. Аз карам с 16-ки и се проклинам всеки ден - ужас е!
                      няма вече Алфи, няма вече тръпка...

Comment

Първоначално публикувано от bouncer Покажи съобщение
                        Категорично препоръчвам 17-ки. Аз карам с 16-ки и се проклинам всеки ден - ужас е!
                        И аз бях така,затова ги продадох

Comment

Първоначално публикувано от alfageorgi Покажи съобщение
                          Аз ще карам трета зима с 16-ки -205 /60/16 и трябва да ти кажа че съм доволен.С тях колата вози много , ама много по- меко от стандартните 17-ки и въобще не е трудна гума за намиране /говоря за нови гуми/.Цените са в диапазона около 200лв , като за 240 лв. можеш да сложиш възможно най-доброто и като марки и като модели-Мишлен , Бриджстоун , Пирели и т.н.Разликата от този размер до стандартния 225 /50/17 е само 4 милиметра , както е посочил колегата и мисля , че е пренебрежимо малка и напълно допустима.Колата е по-ниска , но за сметка на това с по-тесните гуми определено не е шейна и си драпа по-добре.
                          Ти ела да покараш по прекрасните ни почистени софииски улици,и пак ще си гвориме.Първата заима направо се влачеше по корем колата точно с 205/60/16,резултат смазана кора.И аз си мислех че няма да е много разликата,но според мен се усеща,незнам как с тея 4 мм,но я има.

Comment

Първоначално публикувано от Mury Покажи съобщение
                            Ти ела да покараш по прекрасните ни почистени софииски улици,и пак ще си гвориме.Първата заима направо се влачеше по корем колата точно с 205/60/16,резултат смазана кора.И аз си мислех че няма да е много разликата,но според мен се усеща,незнам как с тея 4 мм,но я има.
                            Може би защото процентното отношение на джантата към общия диаметър при 17" е 65.74%, докато при 16" e 62.29%...

Comment

Първоначално публикувано от Mury Покажи съобщение
                              ОК ма кат сложиш и едни 1000 лв за джанти,и ко праим-2000 лв за зимата,пък с едни 17-ки се оправяш с 1200-1300 лв.
                              Добре де , аз просто споделям опита си.Никого не задължавам пък и едва ли ще му излезе по-евтино ако два пъти в годината демонтира и монтира зимни и летни гуми на едни и същи джанти-демонтаж , монтаж , баланс и т.н.Всички знаем какви "професионилисти" са ни гумарите и на какво стават джантите след всяка такава операция.Ако пък купува втори чифт джанти 17-ки и пак зимни гуми 17-ки едва ли ще му излезе по-евтино с абсолютна сигурност имайки предвид разликата в цените и на гумите и на джантите.Затова аз лично винаги се оборудвам с два комплекта джанти .159-та я карам лятото със стандартните джанти 17-ки и зимата с 16-ки.Няма хамалогии по прехвърляне на джанти , няма безмислени упражнения и набутване.А в Плевен зимата със сигурност е по-сериозна и от към студ и от към гадости от София и улиците едва ли са по-чисти , за трафика не говоря при вас е ненормална работа.
                              Last edited by alfageorgi; d.m.y г., 16:27.
                              Alfa Romeo Giulietta 170hp

Comment

Working...
                              X